Як вигідно продати … воду

Ламаєте голову над питанням, як заробити гроші? А деякі підприємства вже давно мають власні рецепти, як отримувати надприбутки, продаючи товар по завищеній у 10 000 разів ціні! І це не великі компанії, які спекулюють на нафті. Мова піде про мережу супермаркетів «Рукавичка» у місті Жидачеві, де одним із об’єктів спекуляції є заморожена риба.

Традиційними стравами на Різдвяному столі є страви з риби. У святковій метушні мало хто помічає, яку ж рибу пропонують нам вітрини супермаркету. Придивимося ближче до цієї покупки.

На перший погляд у запакованому вигляді заморожена риба жодних підозр не викликає. Розпакувавши, бачимо два шматка риби, на кожному з яких із внутрішньої сторони знаходимо шар льоду товщиною 1 см! Варто зазначити, що деякі виробники навмисне покривають рибу тонким шаром льоду для захисту від висихання. Проте у нашому випадку товщина льоду зрівнюється із товщиною самого морепродукту. Щоб не бути голослівними, перейдемо до фактів.

Відповідно до напису на етикетці, вага придбаної риби становить 680 грамів, що видно на нижче наведеному фото.

Цінник. Вага запакованої риби
Цінник. Вага запакованої риби

Проведемо зважування риби після розмороження. Як видно з фотографії, корисна вага купленого продукту рівна 380 грамів. Отже, у рибному філе містилося 300 грамів води, що у процентному співвідношені до загальної маси купленого продукту становить 44%.

Зважування розмороженої риби
Зважування розмороженої риби

Відповідно до тарифів Жидачівського водоканалізаційного господарства, вартість метра кубічного води становить 3 гривні. Провівши нескладні обрахунки, отримаємо відповідно вартість однієї літри води – 0,3 копійки.  Та ТЦ «Рукавичка» продає Вам цю воду по ціні 26,64 грн за кілограм, що приблизно у 10 000 разів дорожче за її собівартість.

Ми звернулися до працівників ТЦ «Рукавичка» за коментарем. Консультант магазину повідомив, що риба свіжа та що до пункту продажу її привозять вже у замороженому вигляді. Водночас працівник супурмаркету заспокоїв, що це нормально, що на замороженій рибі є лід та що при розмороженні весь лід розтопиться.

Звісно, що розтопиться, але навіщо продавати людям заморожену воду по ціні 26,64 грн. за кілограм?! А тепер уявіть, скільки тонн води щомісяця продається за наведеною вище ціною у холодильниках супермаркету:

Продаж риби на вітрині
Продаж риби на вітрині

Ось кілька порад щодо того, як вибрати заморожену рибу:

  • Головні індикатори якості мороженої риби – очі і зябра. Поверхня мороженої риби доброї якості буде мати природне забарвлення, очі повинні бути світлі і опуклі, а плавці і зяброві кришки – щільно притиснуті до тіла риби. Запалі очі та відкриті зябра свідчать про одне – риба втратила свіжість ще задовго до заморожування.
  • Головний дефект мороженої риби, особливо лососевих – пожовтіння поверхні і черевної порожнини риби, викликане  окисленням жирів. Таку рибу не варто купувати – вона просто неїстівна.
  • Але найстрашніше, якщо рибу неодноразово розморожували і заморожували. Такими морепродуктами можна легко отруїтися. Небезпечну продукцію видасть пом’ятий зовнішній вигляд і грубі нарости льоду. Вибирайте рибу із товщиною шару льоду не більше двох міліметрів. Перевірте  дотримання вказаного на упаковці процентного співвідношення льоду до ваги самої риби.
  • Риба повинна мати свіжий, злегка солодкуватий запах, не беріть ту, у якої неприємний або «рибний» запах.
  • На рибі майже не повинно бути слідів крові.
  • Рибні шматки і філе мають бути акуратно нарізані і не повинні мати рваних країв.

Будьте пильні та приємних Вам покупок!

9 thoughts on “Як вигідно продати … воду

  1. Так у мережі супермаркетів є і інші проблеми з продажу товарів, ось деякі із них, на які я сам натрапив:

    1. Філе куряче – було накачане якимось роствором, а може і водою. Прийшовши додому і почавши готувати був дуже здивованим, коли із 1,35 кг філе я власноруч витиснув 270 грам води, за що я заплатив гроші????

    2. А цей випадок взагалі мене шокував: купив соус “Мехікано” від ТМ Торчин, зазвичай я просто беру його із полиці і кидаю в кошик без будь якої перевірки окрім дати виготовлення і дати спожити до!!! Прийшовши додому і узявши соус я був здивований, що він дуже легко відкрився, тобто клапан закрутки був уже зірваний… Упаковка мені видалась дуже легкою, після зважування виявилось що вага 142 грама, а повинна була бути 230 грам!!!!!! Тепер запитання: якою ж повинна бути людина, щоб узявши цей соус, витиснувши з нього 1/3 вмісту, напустивши своїх “бактерій” в упаковку, щоб вигляд був повним, і поставити на полицю назад!! Товар коштує 6 грн!!! Цей випадок не адресується власникам мережі, а простим робочим які там працюють, це ж просто низість!!!

    І якщо хтось попадався, а я точно знаю, що попадались, на якісь неприєності повязані із товарами, пишіть тут, адже прочитавши ми стаємо більш захищені від різного виду махінацій!!!!

  2. Дякую, Сашка, за думки та повчальні факти!

    Якщо б мова йшла про певний місцевий магазин у Жидачеві, то можна було б сподіватися, що ситуація зміниться. Але ми говоримо про велику мережу супермаркетів України “Рукавичка”, менеджери якої ймовірно не прочитають цю тему. Місцеві ж менеджери вирішують не більше, як де саме розмістити холодильник із тою ж рибою у приміщенні супермаркету. Адже, як повідомила мені працівниця магазину, що вони нічого зробити не можуть, бо таку рибу їм вже привозять.

    Тема створена для мешканців міста, які є клієнтами супермаркету “Рукавичка” у Жидачеві. Будьте уважними при покупках!

  3. Я якщо чесно і пишу про Жидачівську “Рукавичку”, та що на вул.Грушевського!

  4. Добрий день Шановні покупці магазину Рукавичка .

    Якщо Ви думаєте що ми не читаємо ваші відгуки – Ви помиляєтесь .
    Нас завжди цікавить Ваша думку. І повірте , дуже прикро що Ви отримуєте негативні враження при відвідуванні наших магазинів.
    Зі свого боку хочу Вас запевнити що ми постійно ведемо роботу з персоналом стосовно якості обслуговування та правил реалізації товарів , продуктів . Наш основний обов’язок ЯКІСТЬ як товарів так і обслуговувань. Згідний є моменти коли певні посадові особи порушують ці правила , ми з цим постійно боримось .Є постачальники які недопросовісно відносяться до якості товарів які нам постачають. Для виявлення таких речей а нас працює лабораторія , лікарі ветеринарної медицини , департамент контролю за якістю продукції. Тому якщо у Вас є негативні враження , прошу звертатись особисто до мене по телефону -0503170932

    Я завжди буду на вашому боці.

    З повагою,
    І.Плотиця
    заступник генерального директора
    ТОВ ТВК Львівхолод.

  5. Шановний автор статті , рекомендую подати даний матеріал до народного часопису жидачівщини “Новий час”. …. P.S. щодо товарів то часту на полицях лежать протерміновані консерви, а також хліб

  6. громадянин, не думаю, що ця тема зацікавить редакторів “НЧ”. З іншого боку не хочу роздувати проблему. Мета статті проінформувати жителів, а не критикувати супермаркет “Рукавички” у ЗМІ. Тут, на сайті, передбачена можливість зворотнього зв’язку з працівниками “Рукавички”. Опублікована у газеті стаття не має зворотнього зв’язку з читачами.

  7. Скажу вам як мешканка с. Гніздичів – я купую рибу у “Рукавичці” і не тільки і задоволена, і нема чого її поганити.
    Проблема понаднормової води у рибі, це є міжнародна проблема.. Такі ж проблеми і в Росії, Польщі, Україні та інших країнах. Ми споживаємо рибу з країн Сходу: Корея, Китай. “Хек”, “Мінтай”, “Пангасіус” – уся ця риба по їхніх технологіях так заморожується – так звана “Глазур”. Води багато – це проблема, але відповідно і ціна товару дешевша, головне, що товар свіжий.

  8. Мар’янка, я вивчав питання глазурування риби для збільшення терміну її зберігання. Як повідомляють спеціалізовані джерела у Інтернет, глазурування – процесу наморожування на поверхню риби тонкої крижаної скориночки, товщиною 1-1,5 мм.
    У нашому ж випадку товщина льодяної глазурі сягала близько 1 сантиметра!

  9. Andr1y щодо НЧ “Опублікована у газеті стаття не має зворотнього зв’язку з читачами.”, оце ви помиляєтесь, громадяни можуть вільно спілкуватись із редакцією НЧ через листування , чи безпосередньо звернутись. Просто якщо хочете щоб вас почули – потрібно “стукати і не раз і вам відчинять”, на те і є ЗМІ, бо не кожен має доступ до глобальної мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *