У Жидачеві активно розповсюджують єретичну літературу Гарафіни Маковій

У місті Жидачеві поряд із храмом святого Воскресіння Господнього регулярно продають єретичну літературу “одкровення” вчительки-народознавця з Буковини Гарафіни Маковій. Поширенням книжок займаються переважно старші жіночки, які вдають із себе ревних християнок: завжди носять хустку та довгу спідницю.

Торгівля «зарядженою літературою» відбувається поза межами церковної території, тому священнослужителі не мають жодного важеля впливу на розповсюджувачів магічної літератури. Даною статтею маю за мету застерегти прихожан храму від покупки книжок Герафіни Маковій та ознайомити мешканців міста із вченням «монахині миру».

Моя розмова із прихильницею «вчення» Герафіни Маковій розпочалася із запитання, про що ця література. Жінка мені розказала, що продає духовну літературу і саме через читання цих книг вона навернулася,  наново пізнала Бога і зрозуміла сенс життя. Однак після того, як я поцікавився чи дані книжки були затверджені церквою, виявилося, що є дозвіл від міністерства освіти України і ці книги не мають духовного характеру, а є лише навчальними народознавчими посібниками. Народознавство … пізнання Бога … навернення – не зовсім логічний ланцюжок. А оскільки наші предки до хрещення Русі у 988 році були язичниками, то стає цікаво, чого саме «вчать» книги п. Герафіни.

Як виявилося, учителька-народознавець Гарафіна Маковій досліджує фолькльор Буковини і є автором багатьох книг, у  яких під видом невинних речей пропагуються відверті забобони. Крім того, часто використовуються нехарактерні для християнства запозичені з індуїзму терміни: аура, карма, енергетика.

Наведу декілька прикладів дивних цитат із творчості Гарафіни Маковій:

  • Маковій викладає відверто нехристиянські погляди на посмертне існування душі, зокрема вчить про реінкарнацію, свідомо протиставляючи своє вчення церковному: «Помер з плямою – Матір Божа тебе не забрала, коло гробу свого застряг. Родичі молитвами не відмили – стирчатиме твоя душа певний час, і якщо її далі не відмиватимуть, піде на переселення. Християнська мораль, що іде через церкву, заперечує переселення душ, але як на мене, з того, що я бачу, забуваючи додати: не переселяється та душа, котра жила за християнськими заповідями, була з Христом, а котра стала на узбіччі християнської моралі, а від гріхів її нащадки не омили, йде зовсім по іншій лінії» («Діалоги з неба», с. 35).
  • У своїх творах Гарафіна Маковій не раз детально описує непристойні гріховні статеві дії (див. «Діалоги з неба», с. 368, с. 386 та ін). Загалом у її вченні непропорційно велика увага приділяється статевим органам, питанням статевих відносин, збочень тощо.
  • Деякі з пропонованих Г. Маковій ритуалів для своїх послідовників  мають відверто язичницький характер. Наприклад, вона вчить, що для нейтралізації хвороби сина, яка начебто трапилася через забруднення його матір’ю водоймища, необхідно принести жертву воді. Щоб, за словами Гарафіни Маковій, «залатати витворену поганим поступком діру, вибило такий ритуал: Мама має свідомо розкаятися, потім піти до тої річечки, взяти жовтої глини з берега, виліпити людину і з кладки кинути глиняну людину у воду, сказавши: Водичко-сестричко, прости мене, що тебе сквернила, би Бог мене простив. На тобі пожертву, а мого сина не бери» (див. «Діалоги з неба», с. 236).
  • За годування свійських тварин залишками їжі зі столу необхідно обмастити тваринячими нечистотами різні частини тіла (в тому числі інтимні), а потім все це змивати з себе за особливим ритуалом (див. книгу «Прошу прийняти», с. 376)
  • Якщо мати позбавила дитину материнського молока до того часу, поки дитина не почала ходити, то необхідно «полизати дитині (хай і дорослій) місце вище заднього проходу, сплюнути, капнути воску з одночасно запалених трьох свічок, свічки загасити одночасно, уткнувши у скляну банку з свяченою водою, мовлячи : «Був гріб – став чоловік, бо я уже з Богом»» (див. «Прошу прийняти», с.379).

Цікаві нюанси вчення Герафіни Маковій:

  • Один з численних забобонів: Свіча, яку людина поставила в церкві, має обов’язково догоріти до кінця… Огарків переплавляти не можна, бо вони мають бути закопані біля церкви в землю, котра стає для людини, що поставила свічку й надалі своєрідним оберегом.
  • Трохи комічне: у хаті не може бути унітазу… Теж і басейну, тому що це служить для примноження неминучого зла: збирання при домі фатальностей… Заборонено купатись у ставку, бо де плаває риба, там не можна плавати людям… Звідси випливає, що не можна теж плавати і в морях, в озерах з рибою чи як? Чи чули ви колись щось подібне з боку представників Церкви, святих і самого Ісуса?
  • Все рукотворне у відображенні Господа, крім ікони та розп’яття із виглядом хреста – спотворення і омертвіння Господньої святині. Гарафіна не признає статуй.
  • Коли щось робити після молитви на нічний спочинок, то вона… розряджається цілком. Якесь нехристиянське розуміння молитовної практики.
  • Хрещення важливе тільки у храмі, ні в якому разі поза ним. Обов’язково треба «купола з хрестом», бо всюди є «астральний бруд». Тільки з потрійним окунанням дитини у воду. Коли душпастирі так не чинять, тоді вони свідомо чи не свідомо служать антихристові, не заблоковуючи на клітинному рівні родоначального зла.
  • Герафіна виступає проти імпорту товарів з інших країн. Бо коли хто споживає щось із чужого краю (банани, ківі, апельсини…), то до своїх нечистот – рідних додає карму (нечистоти) чужої землі.
  • Не можна дарувати дітям іграшкових звірів, птахів – відбитків того, що не має знаходити притулку в живому вигляді у християнській оселі. Тобто слоники, собаки, зайчики.
  • Вчителька стверджує, що не можна використовувати електричні праски, а лише на деревному вугіллі.
  • Герафіна навчає, що не можна споживати їжу, приготовану чужою людиною, бо це тоді стає отрутою – не наші думки, емоції. І як тоді піти в гості? Сам Ісус Христос колись гостював, заходив до Марти й Марії і не тільки.
  • Прихильникам вчення народознавця заборонено переливання крові. Вони не признають лікарів та офіційної медицини в державі.

Як можна побачити із написаного вище, «вчення» Герафіни Маковій є дивним симбіозом поганства, забобон та чаклунства. Не дивно, чому 17 березня 2011 учасники синоду Української Православної Церкви КП визнали вчення п. Гарафіни таким, що істотно суперечить вченню Православної Церкви, тому що містить елементи окультизму, язичництва і магії, анімізму (віри в існування особливих духів неживої природи), духовної самоомани (облещення), марновірств, вірувань у переселення душ, карму та інші елементи нехристиянських віровчень і практик, які прямо суперечать Священному Писанню, Священному Переданню та вченню Православної Церкви.

Тепер вибір за Вами!

Корисні тематичні посилання:

13 thoughts on “У Жидачеві активно розповсюджують єретичну літературу Гарафіни Маковій

  1. Автор цієї статті мабуть геть забув (ла) на якій землі вона живе.

    І що те саме двовір’я присутнє у всіх звичаях і традиціях українського народу. Багато язичницьких елементів збереглось безпосередньо в християнських святах, церквах, богослужінні.

    Ставлення ялинки в церковному храмі на різдвяні свята, освячення паски і писанки на паску, освячення барвінку молодятам які зібрались одружитись, вистеляння весільних рушників у церкві…. все це не має нічого спільного до ортодоксального християнства. Всі ці елементи – привнесені в християнство з язичництва.

    І те, що офіційна церква не визнає реінкарнації, не означає, що цього не існує.

    Так у роботах Гарафіни Маковій багато перебільшень, але все, що вона каже – це має стосунок до нашого українського коріння, етніки, традиції. Жити в злагоді з собою, з природою яка тебе оточує, відчувати свою єдність з усім світом – це наша язичницька віра, яку в свій час виривали з корінням і кровю з цієї землі, але так і не змогли цього зробити.

    ЦЕРКВІ ТРЕБА ДУМАТИ НЕ ПРО ГАРАФІНУ МАКОВІЙ. ЦЕРКВІ ПОРА ЗВЕРНУТИ УВАГУ НА ВЛАСНУ ДУХОВНІСТЬ І НА ДУХОВНІСТЬ СВОЇХ СЛУЖИТЕЛІВ. ЩОБ ЛЮДИ НЕ НАВЕРТАЛИСЬ І НЕ ЙШЛИ В РІЗНОМАНІТНІ СЕКТИ, ЗНЕВІРИВШИСЬ В ДУХОВНІЙ СПРОМОЖНОСТІ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ЦЕРКВИ І ЇЇ ОТЦІВ,

  2. Дуже вдячний п.Галино за відповідь.
    Пишучи статтю, я не мав на меті висміяти ні п.Гарафіну, ні її прихильників. Моєю ціллю було показати читачам сайту, що вчення “ясновидиці” не мають жодного стосунку до християнства. Ви правильно зауважили, що Ваша віра – язичництво. Але навіщо баламути людей та вдавати із себе щирих християнок?
    Не знаю чи є сенс у подальшій дискусії, адже ні Ви мене не переконаєте що замість молитися до Бога потрібно йти “задобряти річечку”, ні я Вас не переконаю що обмащуватися тваринними фекаліями не тільки безглуздо, але і негігієнічно.

  3. до Andr1y, моя віра – не язичництво. Я вважаю себе грекокатоличкою. Але окрім своєї приналежності до християнства є ще й магістром історії.

    Я абсолютно переконана, що впровадження християнства на наших землях – було історично правильним кроком. В свій час коли його запроваджували на наших землях, то найменше думали про духовну складову.

    За допомогою християнства і монотеїзму (віра в єдиного Бога) вдалося обєднати народ в одну державу, консолідувати населення. Християнство в той час було тим цементуючим фактором в побудові фундаменту держави під назвою Київська Русь.

    “Але навіщо баламути людей та вдавати із себе щирих християнок?” – на мою думку… добра половина тих парафіян які відвідують церкву за своїми помислами і вчинками також не є щирими християнами, а більше вдають таких.

    “адже ні Ви мене не переконаєте що замість молитися до Бога потрібно йти “задобряти річечку”, ні я Вас не переконаю що обмащуватися тваринними фекаліями не тільки безглуздо, але і негігієнічно.” – справді є у цієї Маковій і перебільшення і не зовсім “логічні” речі.
    Але навіщо ви вириваєте з контексту речення??? Так до речі і Свідки Єгови роблять.
    Повторюсь….. багато суперечностей у Гарафінни Маковій, але також і багато цілком раціональних речей, які реально мають місце у нашому житті.

  4. Але окрім своєї приналежності до християнства є ще й магістром історії.

    Спробуйте на хвилинку не опиратися на те, що Вас вчили в інституті, а заглянути у своє серце та поміркувати.
    До прийняття християнства наші предки були язичниками або поганами, якщо говорити біблійною мовою. Після хрещення Русі в християнські обряди(наголошую, що не віру, а обряди) перейшли деякі елементи із язичництва.
    Сьогодні ми маємо християську віру, яку нам об’явив Бог через свого Сина і християнську традицію(обряд), який склався завдяки праці святих Отців Церкви і на який мали вплив українські традиції.
    Що є у вашому серці: Українська традиція почитання Бога чи Живий Триєдиний Бог, як Особа? Ким ви себе вважаєте: прихожанкою храму чи віруючою? Чого Ви прагнете: повернення до язичницьких традицій чи поглиблення віри в Істинного Бога? Відповіді на ці питання можуть здатися очевидними, якщо відповідати розумом, але вся очевидність пропадає, якщо спробувати відповісти серцем.
    Як пише Євангелист Матей, “Ніхто двом панам служити не може”(Мт 6:24), так само не може ніхто бути істинним християнином і займатися язичницкими та окультними практиками.

    І те, що офіційна церква не визнає реінкарнації, не означає, що цього не існує.

    Я, як християнин, не вірю в реінкарнацію не тільки тому, що Церква цього не вчить, а ще і тому, що в Бог у своєму Слові – Біблії, про це не говорить.

    Повторюсь….. багато суперечностей у Гарафінни Маковій, але також і багато цілком раціональних речей, які реально мають місце у нашому житті.

    То як Ви, бачати у вчення п. Гарафіни багато суперечностей, можете будувати свою віру на основі її “пророцтв”? Чи знаходите підтвердження цим “раціональним” речам у Біблії.

  5. “Я, як християнин, не вірю в реінкарнацію не тільки тому, що Церква цього не вчить, а ще і тому, що в Бог у своєму Слові – Біблії, про це не говорить.” – знаєте, те, що в Біблії чогось не має, чи якесь явище не описане, не означає, що його не існує.

    В свій час Католицька церква нещадно боролась і безжально палила людей, які привносили в наш світ нові відкриття, вчення….

    В Біблії теж в тодішній версії не було нічого написано про Геліоцентричну систему. І якби ми свято вірили, без будь-яких сумнівів в те, що нам кажуть святі отці – то досі би вірили, що це Сонце обертається навколо землі.

    І ми добре знаємо як церква, яка вважала себе носієм світла, поступала з Галілео Галілеєм, Коперником, Джордано Бруно і багатьма іншими вченими, які насмілились мати нові погляди, не погоджуючись з писаннями Біблії і вченнями Католицької церкви.

    Церква на шляху пізнання завжди була і є консерватором. Це та сила яка гальмує, а інколи і перешкоджає людству розвиватись, як в фізичному так і в духовному плані.

    Щодо Біблії…. Біблія – це та Книга в якій все написано символами, а не в бувальному розумінні.

    Це в якійсь мірі кодована річ, місія якої бути зрозумілою для кожного: від пересічного читача і до вчених мужів. Інформація яку вона несе – є зашифрованою…. і тільки ті, які реально її досліджують, можуть розуміти те, що в ній написано і то не завжди.

    І більша половина Біблії, до приходу Ісуса Христа… багато в чому теж поганська і агресивна. Відома теза “Око за Око, Зуб за Зуб” взято з тієї ж Біблії. Адже ця книга в якійсь мірі є літописом життя ізраільського народу, описанням їх звичаїв, життя, історичних подій.

    Тому для самої церкви краще, щоб народ свою віру і розуміння Біблії сприймав серцем, а не розумом. Тому, що тільки так, керуючи і впливаючи на людські емоції можливо народ втримати в рамках однієї віри, чи то християнства, чи то ісламу….

    Як тільки інформація почина сприйматись розумом – одразу включається критичне осмислення інформації. І тут уже важко передбачити наслідки поведінки людей, чи вони і дальше залишаться вірними тій вірі, чи можливо почнуть шукати інші шляхи.

  6. “… моя віра – не язичництво. Я вважаю себе грекокатоличкою. Але окрім своєї приналежності до християнства є ще й магістром історії”.

    чайка, ви себе ще називаєте християнкою чи греко-католичкою, захищаючи явну відьму, вовчицю в овечій шкірі Гарафіну Маковій? ГАНЬБА ВАМ! Ви публічна грішниця і лицемірка,зокрема коли ще торочите про “нашу язичницьку віру”. Краще ознайомтеся собі з гріхами проти першої заповіді Бога, де чітко видно, що забобони, язичництво, магія (окультизм) є важкими гріхами.
    І ви ще захищаєте реінкарнацію? Хіюа ви не знаєте,що вона суперечить суті християнства, адже цілком заперечує небо, пекло та чистилище і є проти людської гідності, людини як образу Божого?
    Ні, ну ви явна сектантка і зрадниця обітниць святого Хрищення. Покайтеся, поки не пізно!
    Також ознайомтеся краще про відьмацтво Гарафіни http://protymakovij.blogspot.com

  7. “У місті Жидачеві поряд із храмом святого Воскресіння Господнього регулярно продають єретичну літературу “одкровення” вчительки-народознавця з Буковини Гарафіни Маковій”.

    То греко-католицький храм? Треба, щоб священик оголосив у церкві, что та література є антихристиянська та шкідлива для віри. Можна ще оголошення на постійно повісити в середині. Взагалі-то кожен парох церкви несе відповідальність за те все, що продається коло неї. Гарафіномаковійців, тих клятих сектантів, треба гнати в шию чим подалі. Взагалі обнагліли єретики і лжехристияни. Сатана їх батько.

  8. Католик, я може краще буду грішницею, ніж таким фанатично-“побожним” християнином як Ви. От саме з такими закликами “Покайтеся!!!” “Ви сектантка!” – проходили всі хрестові походи, діяла інквізиція, і спалювали живцем людей. Я бачу Ви людина ще з тих часів. Я думаю дай таким “Християнам” як ви владу – і Ви дальше почнете вогнища розпалювати для всіх грішників!

  9. ЛЮДИ, ОПАМ,ЯТАЙТЕСЯ!

    Мета християнства – обєднати усі людей єдиною мовою, єдиним звичаєм і створити для них анклав, де б їх можна було використовувати. Християнство – це паразитуючий організм, який за останні декілька століть випив із Землі всі соки, а з людей зробив зомбі. Він дозволив євреям стати вищими над нами і “патронувати” світові події.

    Фактично, така велика нація як УКРАЇНСЬКА – стала НАЦІЄЮ 4 ОГО СОРТУ саме завдяки ХРИСТИЯНСТВУ. “а нащо мені ця держава, моя хата зкраю!” – це привило нам християнство.

    ЧИ допоможе християнство відродити українську сім’ю????

    НІ. Християнство розламало наші звичаї, змішало їх із датами святих.

    Призначення християнства – пропагування юдейської вітхозавітної ідеології, яка повсюди наставляє свого жидівського бога, свою жидівську фінансово-економічну модель суспільства та свою жидівську вигадану історію, під яку мусять рівнятися усі народи світу.

    Українці, як і всі християни світу, з великим сумом мають усвідомити, що відійшовши від святинь рідної релігії, вони прилучились не до якоїсь високо-духовної релігії Ісуса Христа, а до самої звичайнісінької віри жидів у свою обраність.

  10. Креслав, ви, напевно, не змогли зрозуміти всю суть християнства і через це зробили хибні висновки.
    1) Відповідно до статистики 33% населення Землі вважають себе християнами. Тому говорити що хтось п’є соки навіть зі статистичної точки зору недоречно. Тому не видумуйте.
    2) Більшість із євреїв не є християнами. Тому яке відношення пантрування євреїв над світом має до християнства не зрозуміло.
    3) Згідно результатами соціологічного дослідження 85% українців вважають себе віруючими християнами. З них лише 49% процентів не сумніваються в існуванні Бога і 50% практикують молитву.20-22% загального населення України відвідують храм не рідше раз на місяць. Тому, на мою думку, в нас знецінюється значення сім’ї саме через те, що переважна більшість українців НЕ дотримуються християнських принципів. Християнство свято шанує значення сім’ї, а сучасне атеїстичне та егоїстичне суспільство пропагує протилежне.
    4) Християнство понад усе ставить цінність людини. Якщо ви підтримуєте язичництво, то знаєте, що ця релігія, яку ви пропагуєте, передбачає спалення живцем дружини, якщо її чоловік помер. І ви бажаєте таке втілювати в життя? Хіба це буде сприяти зміцненню сім’ї? Це ж абсурд!

    Якщо б ви частіше відвідували церкву, то змогли б зрозуміти, що християнство не пропагує вибраність одного народу, а лише любов один між одним.

  11. Читайте Біблію, якщо хочете впізнати Бога і всю правду, а не слухайте брудні лайки інших. За слова перед Богом на судний день відповідатимеш. І не всі ввійдуть у Царство Небесне.,а тому що не всі прийняли істину …Хто має очі, хай читає, хто має вуха хай слухає…Слава Ісусу Христу.Амінь

  12. “Католик, я може краще буду грішницею, ніж таким фанатично-”побожним” християнином як Ви. От саме з такими закликами “Покайтеся!!!” “Ви сектантка!” – проходили всі хрестові походи, діяла інквізиція, і спалювали живцем людей. Я бачу Ви людина ще з тих часів. Я думаю дай таким “Християнам” як ви владу – і Ви дальше почнете вогнища розпалювати для всіх грішників!”

    Чайка, не вигадуйте і не зводьте наклепи на незнайомих. А за своє дволичне “християнство” кайтеся і не дружіть зі сатаною, бо це все огида перед Богом, чим ви захоплюєтеся. Бог карає за таку релігійну розпусту. Ганьба вам!!!

  13. “Призначення християнства – пропагування юдейської вітхозавітної ідеології, яка повсюди наставляє свого жидівського бога, свою жидівську фінансово-економічну модель суспільства та свою жидівську вигадану історію, під яку мусять рівнятися усі народи світу”.

    Креслав, це, вибачте, повна брехня та необізнаність. Бог не є “жидівський”, а універсальний. Ісус Христос – Спаситель усіх. Християнство-найкраща та універсальна релігія. Язичництво-це поклоніння дияволу в тій чи іншій формі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *